SILENCE IS SEXY

so sexy

συνέντευξη Ζακ Σιράκ στο ΒΗΜΑGAZINO

Δεν αρκεί να κάνεις βήματα που θα σε οδηγήσουν κάποτε στο στόχο. Κάθε βήμα που μας ωθεί προς τα εμπρός πρέπει να είναι απο μόνο του ένας στόχος.

me

me

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Παρίσι-Ριάντ. Ωραίες ως ελληνίδες προοδεύουν και μεταδίδουν (ΜΕΡΟΣ Α΄)


Έχω σε όλο τον κόσμο φίλους ή φίλους φίλων, έλληνες, που προοδεύουν. Δεν θα υποστηρίξω πως είναι καλύτεροι από τους άλλους. Αλλά διακρίνονται (τυχαίο;), και διαφημίζουν την χώρα μας, ενώ λίγους μήνες ή λίγα χρόνια πριν, στα σπλάχνα της ίδιας χώρας είχαν βαλτώσει επειδή δεν έβρισκαν δουλειά ή επειδή δούλευαν άμισθοι. Ενδιαφέρονται ακόμα περισσότερο από ποτέ για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και αποτελούν έτσι τους καλύτερους ανταποκριτές για την κοινή γνώμη στις χώρες όπου πλέον ζουν και εργάζονται.
Η φίλη μου η Γ., κορυφαία γιατρός στην ειδικότητα της βρίσκεται πλέον στο Ριάντ. Έφυγε με μία βαλίτσα και μετά από λίγους μήνες ακολούθησε και ο επίσης άνεργος σύζυγός της: «Δύο τρεις ξένοι γιατροί, ένας άγγλος και ένας Ισπανός κατανοούν τι παίχτηκε και ποιος κερδίζει σε βάρος των λαών της Ευρώπης: η Αμερική και το γερμανικό κεφάλαιο, λένε. Η παγκόσμια ανασφάλεια είναι ορατή και εδώ. Όσο για τους άλλους, του..... μνημονιακού τόξου, είναι πλέον όλοι αντιμνημονιακοί και είμαι σίγουρη ότι όπως όλοι θέλουν επιτέλους να αλλάξουν την αθλιότητα που ζούμε... Σύμπνοια στους μετανάστες».
Η Μ.: Καθηγήτρια πλέον αρχιτεκτονικής στο Παρίσι ανταποκρίνεται ....δημοσιογραφικά στην ερώτηση μου. Μου στέλνει τα sites που δημοοσίευσαν την εκδήλωση συμπαράστασης για τη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπου πλήθος κόσμου υποστήριξε την «Αλλη Αριστερά»:
«Στο Παρίσι όλοι περιμένουν να δουν πώς θα πάει η δουλειά. Χοντρικά πριν τις εκλογές η αριστερά (Front de gauche-Melenchon, Κομμουνιστικό) μαζί με τους οικολόγους οργάνωσαν μία συγκέντρωση υποστήριξης, αλλά είδαμε τη χλιαρή στάση του Holland που δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα παίξει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα μην γνωρίζοντας την κατάληξη. Μετά την ανακοίνωση της κεντρικής Ευρωπαϊκής τράπεζας ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελις δήλωσε οτι η απόφαση δεν βρίσκει σύμφωνο το κόμμα του. Ωστόσο όπως μου λέει η Μ. Δεν υπάρχει μία κοινή γνώμη. Κάποια περιοδικά όπως το Le Point που ανήκει στον F. Pinault και άρα στον δεξιό χώρο των επιχειρηματιών προβάλλουν την γνωστή εικόνα της ελλάδας ως χώρο διαφθοράς και φοροδιαφυγής αλλά ο ευρύς σοσιαλιστικός χώρος κρατά έντονα κριτική στάση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης και ελπίζει ότι η Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο ενός επαναπροσδιορισμού. Πάντως, με διαβεβαιώνει η Μ. Δεν επικρατεί η άποψη ότι είμαστε ρεμάλια, αλλά ότι υπάρχει ένα γενικότερο πολιτικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Ελλάδα όπως λένε είναι απλώς το εξιλαστήριο θύμα.  Επίσης τα βάλαν κάτω και μας είπαν ότι το χρέος της Ελλάδας αντιστοιχεί πάνω κάτων σε 750 ευρώ ανά γάλλο φορολογούμενο, δηλαδή από αυτά που έχει δώσει η Γαλλία στην Ελλάδα». (Προπαγανδιστικό, έτσι;).
Η Μ. Μου στέλνει και το λινκ για την διεκδίκηση που οργάνωσε το mediapart, ένα ανεξάρτητο δημοσιογραφικό site που δεν έχει διαφημίσεις και χρηματοδοτήσεις άλλες απο τους συνδρομητές του με 300 πανεπιστημιακούς οικονομολόγους από διάφορες χώρες υπέρ της κυβέρνησης Τσίπρα: http://blogs.mediapart.fr/edition/que-vive-la-grece/article/050215/nous-sommes-avec-la-grece-et-leurope. Η ίδια έφυγε πριν από την κρίση. Σήμερα ζει την μεγαλοπρέπεια και την τρέλα του Παρισιού μεγαλώνοντας την κόρη της. Έντονα πολιτικοποιημένη και απ΄ότι κατάλαβα φαν του Βαρουφάκη συμπληρώνει: Αυτό πάντως που μοιάζει να λένε εδώ στον αριστερό χώρο και στα μήντια είναι ότι η Ευρώπη έχει προετοιμαστεί ώστε να μην κλονιστεί οικονομικά΄από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά τα διακυβευόμενα είναι κυρίως πολιτικά και όχι οικονομικά, δηλαδή αρνούνται να δεχτούν μία εναλλακτική πολιτική (βλέπε Τσίπρα) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που θέτει υπό αμφισβήτηση το νεοφιλελεύθερο μοντέλο τους».

Αύριο: και άλλες ανταποκρίσεις από Γερμανία, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Ντουμπάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου